Начало
НачалоSPA и БалнеологияБалнеологияБалнеологични курорти край град Костенец
Балнеологични курорти край град Костенец

Разположение:

Град Костенец е на 75 км от София. Разположен в котловината на Долна Баня по горното течение на река Марица. В близост до него се намират няколко спа курорта с едни от най-лечебните минерални води – Момин Проход, момина Баня, летовище Костенец и Пчелински Бани. Минерални води:

Минерални води:

Навсякъде в района минералната вода, съчетана с красивата природа създават добри условия за релаксация и почивка.

Курортът Костенец се намира на 9 км от град Костенец, в подножието на Белмакенския дял на източна Рила (на 80 км от София и на 27 км от ски курорта Боровец). Има 3 минерални извора с дебит 300 литра в минута и температура около 47 С. Курортът Костенец има голям балнеолечебен комплекс, почивни станции, открит плувен басейн, вили, изкуствено езеро. В близост се намира и приказно красивия Костенецки водопад на Стара река.

Момин Проход е квартал на Костенец и се слави със своите лековити минерални води, които са били използвани още по Римско време. Водата е с температура 65 С и по радиоактивност е втора в България, след Нареченската.

Пчелински Бани е друг балнеологичен курорт, който се намира на 8 км от град Костенец.

Климат:

Климатът в района на град Костенец е умерено - континентален. Богатството на района са минералните извори. Водата е от 9 извора с температура 56 оС, втора по радиоактивност в България и трета в Европа.

История:

Една от най-значимите исторически забележителности на България в района е Траянови Врата, намираща се между Средногорските ридове Еледжик и Голак. В миналото Траянови врата е била широка 15 стъпки и висока 24 стъпки. По тези места през 986 г. Самуиловите войници нанасят важна победа над византийците, като по този начин отлагат падането на България под Византийска власт с 22 години.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator